Nous suivre
Gift          Nieuwsbrief          Contact

Art-nouveau rondgang in samenwerking met de BANAD

Zondag 19 maart (Nog enkele plaatsen beschikbaar!)

Registraties zijn gesloten

 
 In samenwerking met de Banad nodigen wij u uit om particuliere huizen of gebouwen te ontdekken, waarvan de deuren maar zeer sporadisch open gaan en dan nog voor een beperkt aantal liefhebbers. 
Een uitmuntende gelegenheid om betrokken te zijn bij dit jaarlijkse evenement, dat een overtuigend bewijs levert van de inzet van eigenaren die hun passie koesteren en hun huis-kunstwerk tentoonstellen op dezelfde manier als kunstenaars dat in galeries doen.
Concreet stellen wij u twee parcoursdagen voor volgens de hiernavolgende planning. 

1. Bibliotheek Solvay (20 pax / 40 min.) -Leopoldpark, 137 Belliardstraat - 1000 
Gebouwd in 1902 op initiatief van de industrieel Ernest Solvay als Sociologieinstituut, is het gebouw vandaag beter bekend onder de naam Bibliotheek Solvay. Een eclectisch gebouw, met art-nouveau elementen van de architecten Constant Bosmans en Henri van de Velde, dat een ruime leeszaal herbergt met veel daglicht dankzij grote ramen naast veel individuele kabinetten met gevoerde deuren. De zalen zijn ingericht met bijzonder fraai houtwerk en schilderijen toegeschreven aan Adolphe Crespin. Sinds de restauratie in de jaren 1990 worden nu events gehouden in het gebouw.

2. Hotel Otlet (15 pax / 30 min.) - Florencestraat 13 - 1000 
Tussen 1894 en 1897 ontwierp de architect Octave Van Rysselberghe dit hotel met een verbluffende asymmetrische art-nouveaugevel. Het interieur is opgetrokken rond een trap die toegang geeft tot de verschillende vertrekken, waarvan de meeste gescheiden zijn door enkele treden. Henry van de Velde werkte mee aan de binneninrichting. De opdrachtgever, Paul Otlet, was een visionaire multitasker, tegelijkertijd auteur, ondernemer, jurist, belgisch activist, socialist en pacifist. 

3. Atheneum Catteau Horta - 40 Sint-Gisleinstraat – 1000
Deze kleutersschool is een opdracht van burgemeester Charles Buls aan Victor Horta in 1895. De gevel in natuursteen wordt door lichte en donkere linten geritmeerd. De pilaren en de klokkentoren doen alvast denken aan de gotiek, maar de glazen luifel boven de toegangsdeur is    een duidelijke link naar de art-nouveau-stijl. Binnen creëerde de architect een fijn metalen raamwerk om het glazen dak van de binnenplaats te ondersteunen. Licht is alomtegenwoordig. De zorgvuldige renovatie van de school in 1999 door architect Barbara Van der Wee maakte het tot een van de hoogtepunten van de Art Nouveau in de Marollen.

4. Huis Vanderveken (15 pax / 40 min.) - Hogenbosstraat 38 1082
Deze belle-époquevilla met art-nouveau accenten werd in 1909 door architect Jos Vanderveken gebouwd met een prachtige uitzicht op de Heilig Hart Basiliek. Het beschikt over prachtige keramiekdecors van de kunstfabriek Janssens die onlangs werden gerestaureerd. 

Hopend u tarlijk weer te zien op zondag 19 maart!!

Datum & Tijd
zondag
19 maart 2023
10:00 18:00 Europe/Brussels
Organisator

Louise van de Werve

+32475670165
louisevandewerve@historische-woonsteden.be
DEEL

Zoek uit wat mensen zien en zeggen over dit evenement, en neem deel aan de conversatie.