Nous suivre
Gift          Nieuwsbrief          Contact

Art nouveau rondgang in Brussel in samenwerking met BANAD

Zaterdag 11 maart (nog enkele plaatsen beschikbaar!)

Registraties zijn gesloten

​In samenwerking met de Banad nodigen wij u uit om particuliere huizen of gebouwen te ontdekken, waarvan de deuren maar zeer sporadisch open gaan en dan nog voor een beperkt aantal liefhebbers. Een uitmuntende gelegenheid om betrokken te zijn bij dit jaarlijkse evenement, dat een overtuigend bewijs levert van de inzet van eigenaren die hun passie koesteren en hun huis-kunstwerk tentoonstellen op dezelfde manier als kunstenaars dat in galeries doen. 

Concreet stellen wij u twee parcoursdagen voor volgens de hiernavolgende planning.  

1. Huis Hamesse (10 pax / 40 min.) - 25 Jef Lambeauxlaan – 1060      Architect Paul Hamesse ontwierp in 1909 zijn eigen huis waar hij met zijn twee broers, Georges en Léon werkte. Dit art-nouveau hoekhuis vertoont een fraaie gevel in witte natuur- en similisteen versierd met talrijke door de Wiener Secession beïnvloede elementen. Het interieur bestaat uit een vestibule met muren en panelen bewerkt met hulstkransen. Op de eerste verdieping liggen drie opeenvolgende kamers. Het decor alsook het oorspronkelijke meubilair vertonen ornamenten eigen aan de architect: gestileerde rozetten, langwerpige ovalen, koperen inlegwerk, enz. Deze zijn door de verschillende eigenaren bewaard gebleven. 
 

2. Villa Pelseneer (8 pax / 45 min.) - Avenue Winston Churchill 51 - Winston Churchilllaan - 1180 Deze cottageachtige woning werd in 1910 door Edouard Pelseneer gebouwd als werkatelier en persoonlijke woning. Als zoon van de meubelmaker Henri Pelseneer, die voor Victor Horta werkte, zette Edouard Pelseneer zijn passie voor houtbewerking voort, zoals blijkt uit de inrichting van zijn huis.   


3. Huis Vizzavona (15 pax / 40 min.) - 93 Franz Merjaystraat – 1050
Dit huis werd in 1907 ontworpen door de architect Paul Vizzavona die behoorde tot de tweede art-nouveau generatie. Het sobere en elegante gevelbeeld getuigt van zijn opleiding aan de École des Arts Décoratifs in Parijs, gevolgd door een stageperiode in het atelier van Victor Horta in 1904, waar hij de organische lijn van Horta met het Franse classicisme leerde te combineren.

4. Schoolcentrum « Souverain » (20 pax / 50 min.) 7 Scholierenstraat  1160
Een project ontworpen in 1908 door architect Henri Jacobs.


Datum & Tijd
zaterdag
11 maart 2023
10:00 18:00 Europe/Brussels
Locatie

Avenue Jef Lambeaux 25, 1060

Jef Lambeaux, 25
1060 Saint-Gilles
België
--Avenue Jef Lambeaux 25, 1060--
Krijg het adres
Organisator

Louise van de Werve

+32475670165
louisevandewerve@historische-woonsteden.be
DEEL

Zoek uit wat mensen zien en zeggen over dit evenement, en neem deel aan de conversatie.