Nous suivre
Gift          Nieuwsbrief          Contact

UITZONDERLIJKE PRIVEHUIZEN IN BELGIË

GOOIEN DE DEUREN OPEN VOOR ERFGOEDLIEFHEBBERS

VESTA is een netwerk van uitzonderlijke privéhuizen, juweeltjes van het Belgische erfgoed, die (gedeeltelijk) openstaan voor bezoek.. De eigenaars koesteren een grote passie voor erfgoed, willen het doorgeven aan volgende generaties en delen hun enthousiasme graag met een geïnteresseerd publiek. Door deze plaatsen te bezoeken, trakteert u zichzelf... niet alleen op een moment van pure verwondering, maar steunt u ook de eigenaars, zowel moreel als financieel.​

De naam van dit gloednieuwe netwerk verwijst naar Vesta, de Romeinse godin van huis, haard en familie, gesymboliseerd door het heilige vuur dat in haar huis brandde.
 
Hieronder vindt u voor elk huis een link naar de website, waar u meer info over de bezoekmogelijkheden zal aantreffen. Wij raden u aan om u vooraf via de website steeds goed te informeren over de openingsuren. 

West Vlaanderen

Peperstraat 3, 8000 Brugge

Adornesdomein

Welkom in de intimiteit van een authentiek middeleeuws familielandgoed! Hier maak je kennis met Anselm Adornes. Als ridder, pelgrim, diplomaat en handelaar was hij een belangrijk lid van een vooraanstaande familie in het Brugge van de 15de eeuw. Zijn nalatenschap is nog steeds te bewonderen: een mysterieuze familiekapel geïnspireerd op de Heilig Grafkerk in Jeruzalem, enkele godshuisjes en een herenwoning.

Partager


Bezoeken
Naaldenstraat 19 8000 Bruges

Het Hof Bladelin

Het Hof Bladelin brengt je bij het binnentreden van de omsloten en gekasseide binnentuin meteen in de sfeer van Bourgondisch Brugge. De bouw van dit 15e eeuws stadspaleis nam een aanvang met Pieter Bladelin, schatbewaarder van de Orde van het Gulden Vlies, maar werd verder uitgebreid door Piero de’ Medici, telg uit de beroemde bankiersfamilie uit Firenze, evenals door de familie Egmont in de 16de eeuw. Aan het begin van de 19e eeuw stichtte E.H. Leon de Foere, een priester die een belangrijke politieke rol speelde in het ontstaan van België, er een kantschool en liet hij een kapel in neoklassieke stijl bouwen voor zijn pas opgerichte congregatie. Zijn audiëntiekamer richtte hij in met monumentale kopieën van schilderijen uit de Stanza di Rafaello in het Vaticaan.


Bezoeken

Wulfhagestraat 18 8000 Bruges

Huis De Visitatie

Het Huis “De Visitatie” dateert gedeeltelijk uit de 13e eeuw, met latere verbouwingen in 17e en begin 20e eeuw. Vroeger bestond het Pand uit twee huizen, samengevoegd sinds 1766 in één enkele woning, sindsdien bewoond door verschillende Brugse aan elkaar verwante patriciërsfamilies. De opvolging van eigenaars gebeurde meestal volgens vrouwelijke lijn van afstamming. Dit historisch Pand, volledig gemeubileerd zoals in de 16e eeuw, wordt tweemaal per week opengesteld voor het publiek

Partager


Bezoeken
Steenbrugsestraat 26 8210 Zedelgem-Loppem

Kasteel van Loppem

In de groene rand rond Brugge staat deze neogotische parel temidden van een prachtige Engelse landschapstuin met authentieke doolhof. In oktober 1918 nam Koning Albert I er zijn intrek en “De Regering van loppem”- de allereerst tripartite- werd daar gevormd. Zowel de architectuur als de oorspronkelijke inrichting van het kasteel zijn uitzonderlijk goed bewaard. Er is eveneens een prachtige kunstcollectie te bewonderen.

Partager


Bezoeken

Oost-Vlaanderen​

Beaucarnestraat 9 9700 Oudenaarde

Huis Beaucarne

Kom het Huis Beaucarne ontdekken tijdens een unieke rondleiding, gegeven door de huidige generatie bewoners. Laat je onderdompelen in de geschiedenis doorheen de authentieke interieurs en de vele collecties die sinds 1748 door dezelfde familie verzameld en gekoesterd worden,, met als afsluiter een bezoek aan de oudste druivenserre van het land!

Partager


Bezoeken
Eeckhoekstraat 5 9270 Laarne

Kasteel van Laarne

Op een boogscheut van Gent staat het schitterende Kasteel van Laarne, één van de mooiste en best bewaarde waterkastelen van het land. In de loop der eeuwen werd er duchtig verbouwd en in de 17de eeuw was het slot uitgegroeid tot een aantrekkelijke adellijke zomerresidentie of maison de plaisance. Vandaag ademt het nog steeds de grandeur van die tijd

Partager


Bezoeken
Beervelde-dorp 75 9080 Beervelde

Park van Beervelde

Het 25ha grote kasteelpark werd in 1873 ontworpen en aangelegd in Engelse landschapsstijl. De bedoeling van de opdrachtgevers, de Graven de Kerchove de Denterghem, was het park als uitstalraam te laten fungeren voor de toen nog prille Gentse sierteelt. Vandaag is het domein nog steeds in handen van dezelfde familie. Het wordt het hele jaar door onderhouden in functie van de internationaal gerenommeerde Tuindagen van Beervelde die er half mei en half oktober plaatsvinden. Beervelde is tevens gekend voor de muurschilderingen van Raveel in de keldergangen van het oude kasteel. De bezoeker wandelt er letterlijk door één van Raveels grootste meesterwerken. Een unicum!

Partager


Bezoeken
Ooidonkdreef 9 9800 Deinze

Kasteel Ooidonk

In een meander van de Leie, nabij Gent, straalt het elegante kasteel, omringd door water en een uitgestrekt park, een vredige harmonie uit die zijn turbulente geschiedenis doet vergeten! Dit middeleeuwse fort, herbouwd in 1595, is een van de mooiste voorbeelden van renaissance-architectuur in Spaans-Vlaanderen. Vandaag is dit historische landgoed nog steeds het thuis van de nakomelingen van de familie.. 


Bezoeken

Luik

Rue de Borlez 45 4317 Faimes

Kasteel van Waleffe

Het kasteel werd aan het eind van de 17e eeuw gebouwd naast een versterkte boerderij, geflankeerd door twee torens die een rijke en stijlvolle ontvangstruimte vormen. Het kasteel is versierd met meubilair afkomstig uit de tijd van de opbouw. Zo’n 25 hectare park en bos omringen de gebouwen en bieden een prachtige natuurrijke omgeving die steeds meer wordt gewaardeerd.

Partager

Partager


Bezoeken

Limburg

Stationsstraat 33 3800 Sint-Truiden

Huis Nagels

Ervaar de upstairs/downstairs sfeer in deze notariswoning anno 1892, vol architecturale en historische stijlelementen. Naast de renaissance-, gotische-en Louis XV-interieurs maakt vooral het Egyptisch ‘Salon de Musique’ deze eclectische ervaring uniek. Pure Egyptomanie! De rondleiding eindigt in de personeelskelders met een zeldzame oktopus-stookkelder.

Partager

Partager


Bezoeken

Namen

Rue des Jardins 3a 5537 Annevoie Rouillon

Tuinen van Annevoie

Uniek in België. De watertuinen van Annevoie bieden U een betoverende wandeling in een schitterende natuur, begeleid door de muziek van het water dat al meer dan 250 jaren door de Tuinen stroomt. Fonteinen en watervallen die allen zonder enige hulp van machines of pompen functioneren. Een geniaal werk van Charles Alexis de Montpellier uit de XVIII de eeuw. De Tuinen hebben de eeuwen doorstaan en worden nu zeker bewonderd voor de renovaties van de laatste jaren. Ze zijn toegankelijk van de lente tot en met de herfst en er worden meerdere evenementen en tentoonstellingen georganiseerd. Het zijn levendige en culturele tuinen. Wij nodigen u uit om te komen genieten van deze bijzondere plek.

Partager

 

Partager


Bezoeken
Rue du château de Corroy 5032 Corroy-le-Château (Gembloux)

Kasteel van Corroy

Het kasteel van Corroy-le-Château is een perfect bewaard voorbeeld van een residentie van een territoriale prins in de 13e eeuw, een burcht geïnspireerd door de kastelen van de koning van Frankrijk. Aan de buitenzijde bleef het authentieke gebouw opmerkelijk bewaard. De binneninrichting enmerkt zich door de opeenvolgende families die het erfgoed doorgaven. De salons getuigen van een zekere luister, met kwaliteitsvolle kunstwerken om nog te zwijgen over de “magische kast” die in 2021 werd ingehuldigd. In augustus 2010 werd het kasteel in de Historische Woonsteden ingebracht, maar de 15e markies van Trazegnies bewoont het nog steeds en hij zorgt voor het onderhoud. 

Partager

Partager


Bezoeken
Freÿr 12, 5540 Hastière

Freÿr

Het voormalige zomerverblijf van de Hertogen van Beaufort-Spontin heet u welkom in zijn interieur, ingericht door 20 generaties inwoners. U wordt uitgenodigd de geschiedenis van dit verblijf te ontdekken dat gesitueerd is te midden van een weelderig landschap. De tuinen, in de stijl van Le Nôtre, bieden zowel pracht als intimiteit. Het geklater van de fonteinen, de geur van de driehonderdjarige sinaasappelbomen en een set van kleine labyrinten zullen jong en oud bekoren. 

Partager

Partager


Bezoeken

Henegouwen​

Rue du Château 8, 7941 Brugelette

Kasteel van Attre

Het kasteel werd in 1752 gebouwd door graaf François-Philippe Franeau d’Hyon, graaf van Gomegnies, op de funderingen van een ouder kasteel. Het interieur in Lodewijk XV-stijl is het werk van zijn zoon, François-Ferdinand, kamerheer aan het hof van keizer Jozef II van Oostenrijk. De aartshertogin Maria Christina (zuster van Jozef II) en haar man, Albert van Saksen, bezochten vaak het kasteel van Attre voor jachtpartijen in de omliggende bossen (1782 tot 1788). In het park werd een kunstmatige rots met een paviljoen gebouwd als uitkijkpunt.

Partager

 

Partager


Bezoeken
Rue de Villegas 7063 Soignies

Kasteel van Louvignies

Oorspronkelijk een middeleeuwse toren, gebouwd niet ver van een oude Romeinse weg, in 1389 vermeld, en vervolgens omgevormd tot een versterkte hoeve. Het kasteel kwam in 1716 in handen van de familie Moreau de Villegas de St-Pierre. Het werd rond 1870 door architect Désiré Limbourg verbouwd. Van de eetkamer tot de keuken, met de strijkkamer en de kamer van de markiezin, heet het Château de Louvignies u welkom in zijn uitzonderlijke 19e-eeuwse decor. Het meubilair, talrijke voorwerpen en familiesouvenirs zijn zorgvuldig bewaard gebleven. Het kasteel is omringd door een park van 14 hectare in Engelse stijl, ontworpen door Louis Fuchs. Het telt 25 opmerkelijke bomen, waarvan sommige beschermd zijn. Een ijskelder, het prachtige koetshuis en een moestuin voltooien dit uitzonderlijke geheel.

Partager

Partager


Bezoeken

Vlaams-Brabant

Isidoor Van Beverenstraat 5, 1702 Groot-Bijgaarden

Kasteel van Groot-Bijgaarden

Het kasteel van Groot-Bijgaarden, op 7 km van Brussel, is zonder twijfel één van de pronkstukken van het archeologisch erfgoed in ons land. Het kasteel wordt omringd door een brede sloot. Het diepe en stilstaande water wordt afgebakend door een reeks eeuwenoude beuken. Een brug met vijf bogen, bewaakt door twee heraldieke figuren voert de bezoeker naar de ophaalbrug die toegang verleent tot het voorkasteeltje waarvan het middenstuk dateert uit de 15de eeuw. Het 17de -eeuws kasteel, is een gebouw van grote afmetingen opgetrokken in een fraaie, zuivere Vlaamse renaissancestijl, bestaand uit een lang hoofdgebouw. Tegen de rechtervleugel leunt de kapel die sinds drie eeuwen geen enkele wijziging onderging. De massieve dertig meter hoge slottoren telt vier verdiepingen. Het platform van de vierde verdieping biedt tot dertig kilometer ver een schitterend uitzicht over het landschap. 

Partager


Bezoeken
Lotsestraat 1650 Alsemberg

Kasteel van Beersel

Het kasteel van Beersel is één van de zeldzame voorbeelden van middeleeuwse militaire architectuur in ons land. Het is een krachtige waterburcht in een beschermde natuuromgeving. Door de eeuwen heen kende dit kasteel een rijke geschiedenis en bleef het middeleeuwse karakter van de burcht helemaal bewaard. 

Partager


Bezoeken

Waals Brabant

Rue de l’Eglise 40, 1332 Rixensart

Kasteel van Rixensart

De heerlijkheid Rixensart wordt vermeld vanaf 1217. In 1536 kocht de familie de Croÿ het landgoed, dat in 1586 in handen kwam van Jean-Charles de Gavre, graaf van Frésin (1564 †1629). Hij vergrootte de toren door deze uit te breiden met een gebouw, dat in 1631 werd voltooid. Eind 17e eeuw werd het oude gedeelte van het kasteel zwaar beschadigd door de troepen van Lodewijk XIV. Op de plaats van de middeleeuwse toren staat nu de kerk van St. Croix, waarvan de koorafsluiting rust op een gedeelte van de oude fundamenten. Het huidige elegante domein, beschermd als “Uitzonderlijk Monument van Wallonië” is te danken aan de beroemde Spinola.Sinds 1715 waakt de familie Merode over het lot van dit juweel in de overtuiging dat een dergelijk historisch en cultureel erfgoed een “geschenk” van het verleden is. 

Partager


Bezoeken

Uw uitzonderlijk huis kan ook op deze pagina verschijnen!

Neem contact met ons op voor meer inlichtingen en… word nu lid van de Koninklijke Vereniging der Historische Woonsteden en Tuinen!